W związku z bezprecedensową agresją Rosji na Ukrainę, Polski Związek Unihokeja wystosował oficjalne pismo do Międzynarodowej Federacji Unihokeja. Zachęcamy do zapoznania się z jego treścią.

Jednocześnie zachęcamy do udzielania pomocy naszym wschodnim Sąsiadom, wykorzystując w tym celu oficjalny portal rządowy: https://pomagamukrainie.gov.pl/, dzięki któremu wszelka pomoc zostanie przekazana w sposób skoordynowany, a co za tym idzie - znacznie szybszy.

Treść pisma:

OŚWIADCZENIE POLSKIEGO ZWIĄZKU UNIHOKEJA

WOBEC BEZPRECEDENSOWEJ AGRESJI ROSJI NA UKRAINĘ

Gdańsk, 28.02.2022

PZU/03/2022

Mr. Tomas Eriksson, IFF President

Mr. John Liljelund, IFF Secretary General

W imieniu Polskiego Związku Unihokeja oraz społeczności unihokejowej w Polsce oświadczam, że wobec bezprecedensowej agresji Rosji na Ukrainę nie widzimy obecnie możliwości udziału w turnieju z udziałem Rosji i możliwej rywalizacji z tą drużyną.

Nie możemy pozostawać obojętni wobec ludzkich dramatów, jakie w tej chwili dzieją się na terenie Ukrainy i w żaden sposób akceptować działań Rosji. Jestem przekonany, że wszelkie możliwe sankcje nałożone na Rosję, w tym w obszarze sportu, otworzą oczy mieszkańcom Rosji na antyludzkie działania swoich władz.

Tym sam wzywamy Międzynarodową Federacja Unihokeja do podjęcia stanowczych kroków wobec Floorball Federation Of Russia.

Stańmy razem solidarni wobec naszych Przyjaciół z Ukrainy.

Janusz Sternicki
Polskiego Związku Unihokeja